Pripomenuli si 60. výročie vypálenia obce Zlatá Baňa

06.09.2004 Celý región

Pri pomníku nazvanom Útek z horiacej obce sa dnes popoludní 5. septembra konala v obci Zlatá Baňa v okrese Prešov spomienková slávnosť pri príležitosti 60. v...
Pri pomníku nazvanom Útek z horiacej obce sa dnes popoludní 5. septembra konala v obci Zlatá Baňa v okrese Prešov spomienková slávnosť pri príležitosti 60. výročia vypálenia dediny nemeckými fašistami v rokoch druhej svetovej vojny.

Počas pietneho aktu prečítali list prezidenta SR Ivana Gašparoviča. Poďakoval sa za pozvanie a ospravedlnil svoju neúčasť. \"S úctou si pripomínam nešťastie obyvateľov vašej obce, \" napísal prezident.
Fašisti vypálili Zlatú Baňu do tla 7. septembra 1944. Z jej obyvateľov zahynuli dvaja muži. Tí, ktorí mohli a vládali, utiekli do lesov Slanských hôr, kde operovala partizánska brigáda Čapajev s veliteľom štábu Ľudovítom Kukorellim. Práve pomoc Zlatobančanov partizánom bola zámienkou pre trestnú výpravu fašistov na obec. Dodnes ešte žijú jej pamätníci ako Ján Koscelník, Margita Klimková, či Margita Galová. Spomínané súsošie od Františka Gibalu odhalili pri príležitosti 10. výročia týchto smutných udalostí.
Po spomienkovej slávnosti vystúpili v obecnom amfiteátri deti a mládež z miestneho folklórneho súboru, členovia súborov Dúbrava a Dúbravienka z Prešova a spevácka skupina z Petrovian.
Každoročne sa opakujúcu spomienkovú slávnosť pripravil obecný úrad v spolupráci s okresnou organizáciou Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov v Prešove.

(jj)
 

Vyberte región

mark